Tirgus dalībnieku interese par Inčukalna PGK jaudām pārsniedz krātuves piedāvāto kapacitāti

17.martā, kad tika uzsākta rezervācija brīvajām jaudām Inčukalna pazemes gāzes krātuves (Inčukalna PGK) jaunajai 2020./2021. gada iesūknēšanas sezonai, rezervētais jaudu apjoms pārsniedzis šobrīd pieejamo krātuves kapacitāti 4,2 reizes. Tas norāda uz augsto tirgus dalībnieku interesi par krātuves izmantošanu, informē vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS “Conexus Baltic Grid” (Conexus).

Rezervāciju apjoms grupētās jaudas produktam sasniedza 26.8TWh, pārsniedzot krātuves pieejamo jaudu par aptuveni 3,9 reizēm, kas bija pieejama 6.9TWh apmērā. Savukārt divu gadu grupētās jaudas produkta rezervāciju apjoms sasniedza 10.5TWh, pārsniedzot krātuves pieejamo jaudu par aptuveni 5,3 reizēm, kamēr krātuvē šim produktam jauda bija pieejama 2TWh apmērā. Šodien, 18.martā, Conexus informēja tirgus dalībniekus par piešķirto jaudu pēc proporcionalitātes principa, savukārt maija otrajā pusē būs pieejama papildu jauda rezervēšanai.

Informē Conexus valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne: “Patlaban pieejamais krātuves jaudas apjoms ir relatīvi neliels, tas ir proporcionāls šobrīd brīvajiem apjomiem krātuvē. Ar katru jauno krātuves ciklu redzam, ka tirgotāju interese par krātuves izmantošanu paaugstinās. To apstiprina arī šī brīža krātuves jaudu rezervētais apjoms. Augošais pieprasījums ir nepārprotams apliecinājums Inčukalna krātuves nepieciešamībai un tās stratēģiskajai lomai Latvijas un reģiona gāzapgādes funkcionēšanai un drošībai. Ņemot vērā augsto interesi, ir nepieciešams jau savlaicīgi pārskatīt krātuves jaudu rezervēšanas noteikumus nākamai iesūknēšanai sezonai, ieviešot krātuves izsoles rīkošanu, lai tirgotājiem sniegtu līdzvērtīgākas iespējas krātuvi izmantot.”

Grozījumi Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumos pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmuma stājās spēkā 13.martā, savukārt saskaņā ar krātuves noteikumiem, rezervēšanai pieejamo jaudu Conexus mājaslapā publicēja vienu dienu pirms rezervēšanas uzsākšanas. Krātuves produkti tirgus dalībniekiem bija pieejami rezervēšanai no otrdienas, 17.marta. Ņemot vērā, ka šobrīd ir aktīva krātuves izņemšanas sezona, tirgus dalībniekiem tiek piedāvāts uz  šo datumu pieejamais brīvās jaudas apjoms.