Conexus jauno dabasgāzes izņemšanas sezonu sāk ar labāko Inčukalna krātuves piepildījumu pēdējos četros gados

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS “Conexus Baltic Grid” (Conexus) noslēdzis 2019./2020. gada dabasgāzes iesūknēšanas sezonu. Inčukalna pazemes gāzes krātuvē iesūknēšanas sezonas beigās 13. novembrī -  lietotāji glabāšanai novietojuši 17.7 TWh dabasgāzes. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, tirgotāju rezervētās dabasgāzes jaudas kāpušas par 38%.

Operatīvie dati liecina, ka krātuves lietotāji 2019./2020. gada krātuves ciklā rezervējuši 18.54 TWh. Kopumā tendences rāda, ka kopš 2015. gada, kad faktiskais krātuves piepildījums samazinājās, šajā sezonā pirmo reizi uzrādīta augšupejoša tendence.

“Jauno dabasgāzes izņemšanas sezonu sākam ar pozitīvu startu, jo redzam, ka tirgotāju vidū ir atjaunota interese par iespējām dabasgāzi uzglabāt Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Tirgotājiem tās ir iespējas savlaicīgi plānot dabasgāzes piegādes un būt drošiem par resursu pieejamību arī tad, kad visā reģionā ilgstoši saglabāsies augsts pieprasījums. Pateicoties krātuves iespējām, tirgotāji var izpildīt savas saistības pret saviem klientiem, savukārt mūsu uzdevums ir darīt visu, lai gāzapgādes sezonā tiktu nodrošināta energodrošība un stabilitāte,” uzsver Zane Kotāne, Conexus valdes priekšsēdētāja.

Viņa arī atzīmē, ka Conexus sācis vairākus Inčukalna pazemes gāzes krātuves rekonstrukcijas un modernizācijas projektus, kas krātuves konkurētspēju un kapacitāti gan vietēja, gan arī starptautisku enerģētikas projektu mērogā tikai kāpina. Piemēram, šajā pavasarī ar Eiropas Savienības atbalstu sākts krātuves tehniskās infrastruktūras uzlabošanas projekts, kura ietvaros tiek uzlabots arī aprīkojuma darbības drošums. Tāpat šogad rudenī ekspluatācijā tika nodots pārbūvētais gāzes savākšanas punkts.